Bar and Coffee in Bergamo, a long tradition.
Nella zona centrale della città bassa e in città alta, molte pasticcerie e caffè alla moda, vi permettono di fare colazioni italiane (cappuccino, caffè espresso, marocchino) e breakfast continentali, brunch di mezzogiorno e aperitivi considerati veri e propri antipasti.
Alla sera nella zona del Borgo S.Leonardo (Piazza Pontida) i locali si riempiono di giovani e persone che vogliono vivere all'aperto la loro Aperi-Cena.
Tra i locali e bar dove accomodarVi fin dalle prime ore della mattina, fino all’aperitivo serale ed oltre, segnaliamo :
Bar Nazionale – Portici Sentierone 37 Bergamo. Ambiente giovanile e modernissimo; ottime brioche per accompagnare prime colazioni e merende. Cocktail ed aperitivi da non perdere.
Maialino di Giò – Piazza Pontida 37, Bergamo : Aperitivi paragonabili ad un pranzo / cena. L’aperitivo si gusta ordinando al banco o al tavolo un cocktail e servendosi con un piattino, per quante volte si desidera, tutto quello che c’è a disposizione (salumi, salatini, tartine). Dopo l’aperitivo Vi assicuro che sarete sazi !
Their aperitifs are as abundant as a lunch. You can order your cocktail standing or sitting at your table and taste any kind of specialities offered (cold cuts, cocktail-snacks, cheese, crisps).l After this aperitif, we are sure, you’ll be full!
Bergamo’s historic pastry-shop, open since 1850, it has just received a prize by Gambero Rosso as one of the best eighteen coffee bars in Italy. Breakfasts, aperitifs and snacks are always of very good quality and we suggest you taste their delicious cakes, pastries and hot chocolate. There’s also a room upstairs used for lunches, dinners and parties.
Pasqualina - Via Borfuro, 1Tel. +39 035 232708 – Sede cittadina del famoso Bar-Pasticceria di Almenno S:Bartolomeo (BG). E’ rinomato per la produzione dei suoi cioccolati, del gelato artigianale e per la selezione di pregiati Thè d’importazione.It is famous for their production of chocolates, artisan ice-creams and the selection of valuable teas of importation.
Placed in the famous Sentierone, central area for promenade, it is one of Bergamo’s historic bars. You can taste their special breakfasts, aperitifs and brunches sitting in the open air under the arcades.
Pasticceria Cavour - Via Gombito, 7 – Città Alta (Bergamo). Situato nella via centrale del passeggio di Città Alta, molto vicino alla splendida Piazza Vecchia è da sempre riconosciuto come ottima Pasticceria per le migliori colazioni e merende con torte e pasticcini veramente insuperabili. Tel. 035 243418
Bobino Bar
Piazza della Liberta' 9, 24121 Bergamo, aperitivi a buffet abbondanti e drink gustosi; differenti portate: dalla pastaIn center of Bergamo a drink with everything of food that You can imagine.
How to order Coffee and Cappuccino like a true Italian!
Surprise your travel companions with your knowledge of Italy’s best-known ritual: ordering and drinking coffee! Here are some examples of the most usual types of coffee and some tips on how to order like a true Italian!Caffè espresso: (kah-FE) is ordered simply by asking for “un caffè” (an “espresso” is a fast train!). It has a rather strong flavour and is covered with a thin caramel cream-coloured layer. Any occasion is suitable for drinking an “espresso”, even in the evening, if you want to stay awake!
Cappuccino: (pronounced kah-pu-CHEE-no) famous throughout the world for its white milky foam above a layer of coffee, in Italy it is only drunk at breakfast. After a meal, Italians drink a simple coffee or “caffè corretto” (kah-FE ko-RE-to, with the addition of grappa or sambuca). If you see a group of people drinking cappuccino at 3 o’clock in the afternoon… you have probably found a group of tourists!
Caffè Hag: decaffeinated coffee. This takes its name from the most wellknown producer of decaffeinated coffee in Italy.
If you are still curious about the thousands of ways to drink coffee, try a “caffè macchiato” (kah-FE mahk-YAH-to, like a cappuccino, but in a small cup), “caffè con panna” (with cream), “caffè freddo” or “caffè shakerato” (kah-FE shake-er-Ah-to) (iced espresso coffee). And if you are worried that the strong Italian coffee will set your heart racing, order an “americano” (espresso with added hot water), to the dismay of the barman!